Aljoša Marković | lastnik | Etno restavracije | 29 let

Lestvice Bojana Humar 13. novembra, 2025 18.45
featured image

13. novembra, 2025 18.45

Aljoša Marković se je po magisteriju iz financ na Univerzi Cambridge vrnil v Maribor in pri 26 letih prevzel družinski gostinski posel, ki so ga v 90. letih s picerijo zagnali starši, ko so leta 1992 iz BiH prišli v Maribor. Nato so v mestu odprli še Okrepčevalnico Sarajevo.

Ko je Aljoša Marković leta 2020 prevzel družinsko gostinsko dejavnost, je ta beležila dober milijon prodajnih prihodkov in zaposlovala okoli 20 ljudi. V dobrih štirih letih jo je pomembno nadgradil. Med drugim so leta 2021 odprli restavracijo v Kopru in dve leti pozneje v Ljubljani ter mariborsko Okrepčevalnico Sarajevo preoblikovali v restavracijo. Tako danes verigo sestavljajo štiri restavracije, v načrtu imajo še nove. Postavili so tudi novo centralno proizvodnjo, ki vključuje pekarno, mesnico, kuhinjo in pripravljalnico zelenjave.

Marković posel pelje prek podjetja Etno restavracije, v katerem je prek Etno investicij stoodstotni lastnik in direktor. Prihodke vsako leto povečuje z visokimi rastmi. Lani je blizu okoli 80 zaposlenih in še približno 20 študentov ustvarilo 7,5 milijona evrov prihodkov in 1,2 milijona evrov čistega dobička. Marković kulinarično ponudbo balkanskih specialitet pripravlja pretežno po maminih recepturah in jo umešča v sodobni kontekst.

Sponzorji, podjetništvo